Teodor Baconschi: Examenul diasporei pentru BOR

„Clerul din diaspora e oarecum diferit de cel din țară. Acolo trebuie să circuli, să fii mereu misionar, să ajungi la fiecare grup românesc, oricât de îndepărtat. Slujitorii altarelor au adesea și ocupații profesionale secundare… Atmosfera e mai democratică, marcat comunitară, cu consilii parohiale puternice, în stil protestant. Pe de altă parte, parohiile sunt destul de naționaliste, inclusiv electoral: găsești lăcașuri în care până și veșmintele liturgice sunt tricolore și unde se propagă un discurs conspiraționist-xenofob, de parcă oamenii n-au ajuns în Occident de bunăvoie, din cauze politice specifice României postcomuniste.

Pastorația cu accent naționalist e o soluție momentană. Doar preoții cu bun nivel intelectual și viziune pe termen mai lung evită ortodoxismul filetist, atât de înrudit cu narațiunea lui Putin.”

http://www.libertatea.ro/opinii/examenul-diasporei-pentru-bor-de-ce-ortodoxia-romaneasca-din-europa-de-vest-penduleaza-intre-replierea-nationalista-si-deschiderea-ecumenica-4479457

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s