Radu Carp: Cum definim familia? Repere pentru o viitoare dezbatere despre rolul religiei în spaţiul public

„Coaliţia pentru Familie, o structură civică format din mai multe asociaţii, a înregistrat la Senat pe data de 23 mai o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei. Formularea propusă pentru art. 48, alin. 1 din Constituţie este:

„familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”

Aşa cum este cunoscut de către opinia publică, propunerea este însoţită de aproximativ 3 milioane de semnături, din toate judeţele României. Au mai existat iniţiative de revizuire a Constituţiei venite din partea cetăţenilor dar acestea nu au fost însoţite de un număr atât de mare de semnături. Se crede îndeobşte că iniţiativa vine din partea unui grup de ortodocşi, în spatele cărora se ascunde BOR. O simplă privire asupra membrilor Comitetului de Iniţiativă (organism obligatoriu, potrivit Legii nr. 189/1999) arată faptul că este vorba de ortodocşi, romano – catolici, greco – catolici, baptişti şi penticostali. Iniţiativa este aşadar susţinută de mai multe confesiuni creştine. Opoziţia la această iniţiativă a fost asumată de grupări seculare. Nicun partid politic nu şi-a declarat sprijinul sau opoziţia faţă de această iniţiativă. Concluzia este că avem de-a face cu manifestarea celui mai consistent clivaj de până acum din România între adepţii valorilor religioase în definirea spaţiului public şi cei care nu acceptă vreun rol pentru aceste valori în afara spaţiului strict privat.”

http://adevarul.ro/news/societate/cum-definim-familia-repere-viitoare-dezbatere-despre-rolul-religiei-spatiul-public-1_578610eb5ab6550cb8d0fa4b/index.html

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s