Alexandru Grumaz: Mize religioase şi geopolitice în escală la Havana

„Preşedintelui Vladimir Putin îi convine de minune ca Biserica Ortodoxă Rusă să se subordoneze proiectului politic al Kremlinului. De fapt a fost plăcut impresionat când Patriarhul Chiril al Moscovei şi al întregii Rusii declara înainte de alegerile prezidenţiale din 2012 că prosperitatea şi stabilitatea Rusiei se datorează preşedintelui Putin şi este un miracol a lui Dumnezeu. De ce acest sprijin din partea Patriarhului Chiril? Preşedintele Putin a contribuit, prin mijloace specifice, la crearea unităţii bisericii ruse în 2007 cănd a intermediat reunificare Bisericii Ortodoxe Ruse cu Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei cu locaţia la New York ai cărei membri sunt descendenţii nobililor şi intelectualilor care au părăsit Rusia în anii de început ai bolşevismului (1917), mărindu-şi astfel sfera de influenţă externă.”

„Întâlnirea de la Havana nu face altceva decât să-l propulseze pe Patriarhul Chiril, neoficial, pe primul loc al dialogului dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică. De asemenea interesul Rusiei este imens în a explica poziţia ei şi a căuta susţinători pentru politica Kremlinului. Relaţiile pe care Papa Francisc le are la Washington sunt de notorietate, iar acest fapt poate deveni un vehicul pentru o nouă resetarea a relaţiei dintre Moscova şi Washington, după anexarea Crimeei în condiţiile în care conflictul din Ucraina se îndreaptă spre unul îngheţat, iar cel din Siria spre o nouă împărţirea geografică a Orientului Mijlociu. În acelaşi ton şi cu agendă similară, Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA s-a deplasat la Moscova pentru a purta discuţii particulare cu preşedintele Vladimir Putin.”

http://adevarul.ro/international/in-lume/mizereligioase-geopolitice-escalala-havana-1_56c6ab2c5ab6550cb8f76c8f/index.html

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s