Românii năzărineni din Serbia

„Cea mai veche comunitate neoprotestantă căreia îi aparţin românii din Voivodina, Comunitatea Creştină Năzărineană, a format primele adunări pe teritoriul Imperiului Austroungar la sfârşitul secolului al XIX-lea. Numărul credincioşilor năzărineni la mijlocul secolului al XX-lea era de aproximativ 15.000, însă în ultimii ani se înregistrează o scădere tot mai accentuată a acesteia. Astăzi, în Serbia există circa 900 de membri botezaţi. Cea mai numeroasă comunitate năzărineană din Serbia, care numără aproape 400 de membri, se găseşte în localitatea românească Sân-Mihai, în Banatul de sud. Din acest motiv, comunitatea năzărineană din Sân-Mihai are o importanţă deosebită şi reprezintă un fenomen cultural şi social aparte.”

„În esenţa sa, doctrina năzărineană este protestantă, foarte asemănătoare doctrinelor celorlalte biserici protestante. Mişcarea năzărineană îşi are rădăcinile în pietism, mişcarea pietistă din Herrnhut (Germania), anabaptism şi baptism; se bazează pe Biblie, dar introduce şi o serie de modificări radicale faţă de creştinism. Năzărinenii recunosc Vechiul Testament drept cuvântul Domnului, însă considerăcă omul nu se poate salva prin acesta şi că prorocirile cele mai semnificative se află în Noul Testament. Nu conferă importanţă cărţilor cu conţinut religios şi, prin urmare, pastorii năzărineni nu frecventează şcolile biblice, ci interpretează singuri Biblia. Pentru ca toţi credincioşii să poată înţelege predica, predicatorii folosesc un limbaj simplu, nepretenţios. Năzărinenii, spre deosebire de alte comunităţi neoprotenstante din Voivodina, nu publică broşuri şi cărţi cu conţinut religios, ci utilizează doar Biblia şi cartea de cântări Noua Harfă a Sionului.”

https://www.academia.edu/382281/Minorit%C4%83%C5%A3i_duble_%C5%9Fi_invizibile_Rom%C3%A2nii_n%C4%83z%C4%83rineni_din_Voivodina_Serbia

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s