20 februarie

Ortodoxia, la răscruce. Trăim oare vremurile Apocalipsei?
Dumitru Manolache: „Să enumerăm numai câteva stări tensionale din sânul Ortodoxiei pentru a înţelege că trăim într-adevăr vremuri delicate: Raporturile Bisericii Ortodoxe Române cu Biserica Ortodoxă Rusă sunt afectate de reactivarea episcopiilor din Basarabia; în Bulgaria, două braţe ale aceleiaşi Biserici Ortodoxe îşi dispută patrimoniul şi canonicitatea prin tribunale europene; Patriarhia Moscovei nu poate accepta rolul de ‘primus inter pares’ jucat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I şi nici recunoaşterea de către acesta a autonomiei Bisericii Ortodoxe din Estonia, aflată în perioada sovietică în spaţiul canonic gestionat de Moscova; în Ucraina, Biserica s-a scindat deja, iar fostul teritoriu canonic din această ţară este disputat între două, trei sau chiar patru Biserici; Biserica Greciei, ţară cu o tradiţie ortodoxă conservatoare, a fost înfrântă în bătălia cu guvernul care a promovat o lege care legalizează incinerarea morţilor; Sfântul Munte Athos este zguduit la intervale de timp de un conflict intern legat de părinţii de la Mănăstirea Esfigmenu, care nu recunosc autoritatea Patriarhului Bartolomeu I, ca să nu mai vorbim despre situaţia Bisericii Ortodoxe Sârbe care, după declararea independenţei provinciei Kosovo, a pierdut practic inima spirituală care îi asigura speranţa supravieţuirii de veacuri.”
Gardianul

Arminianismul bisericilor baptiste
Marius Cruceru: “Majoritatea bisericilor neoprotestante din România sînt arminiene. Curios lucru, aceasta include chiar şi bisericile maghiare, care au membri veniţi din spaţiul calvin. Arminianismul bisericilor baptiste din Europa de răsărit are cauze care merită explorate. Opinia mea este că această tendinţă este motivată de o teologie prin reacţie faţă de mediul ortodox şi catolic din care vin unii dintre enoriaşii noştri.”
mariuscruceru.ro

Amendamente la legea privitoare la religie propuse în Armenia
Liderii comunităţilor religioase implicaţi în evanghelizare ar putea înfrunta până la doi ani de închisoare.
stiricrestine.ro

Evangelical Church Leaders Detained in China
Police raided a private evangelical seminar in central China and detained more than 60 worshippers, with four of them still in custody a week after the roundup, a U.S.-based Christian group said Wednesday. China’s communist government allows worship only in state-supervised churches, which claim about 11 million members. Christians and clergy in unofficial churches are regularly harassed and detained.
The Christian Post

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s