4 februarie

84 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române la 4 februarie 1925. Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost promulgată la 25 februarie 1925, iar la 1 noiembrie 1925 a avut loc întronizarea primului patriarh, Miron Cristea (1925-1939).
Creştin Ortodox

Funcţii şi slujiri în Biserica Ortodoxă Română
George Aniculoaie: „Aşa după cum spuneam, ierarhia bisericească este formată din trei trepte: diacon, preot şi episcop. Intrarea în această ierarhie dumnezeiască o poate face doar episcopul. Atât diaconia, cât şi preoţia, cum de altfel şi episcopia sau arhieria, se primesc în cadrul Sfintei Liturghii, prin „punerea mânilor“, în cadrul Tainei Hirotoniei, de către un singur episcop, cu diferenţa că arhieria se dăruieşte de trei episcopi.”
Ziarul Lumina

Kirill, un patriarh pentru liniştea Kremlinului
Armand Goşu: “Patriarhul Kirill va păstori peste cea mai mare Biserică Ortodoxă din lume, care numără circa 165 de milioane de credincioşi. În subordinea Patriarhiei Moscovei funcţionează peste 28.000 de biserici, 732 de mănăstiri, zeci de seminarii şi academii teologice (doar în Moscova sunt 3 astfel de instituţii de învăţământ superior). Patriarhul Kirill a fost prezentat de presa rusă drept un modernizator, un prooccidental, un deschizător de drum în relaţiile cu Vaticanul (s-a reamintit de nenumărate ori faptul că mitropolitul Kirill s-a întâlnit cu papa Benedict al XVI-lea).”
22

Dietrich Bonhoeffer
Emi Pavel: “Credinţa în Dumnezeu şi lupta împotriva nedreptăţilor au caracterizat viaţa teologului german Dietrich Bonhoeffer. El a trebuit să plătească cu viaţa implicarea pentru cauza libertăţii şi a drepturilor omului în Germania nazistă. Faptele lui Bonhoeffer nu au avut niciodată ecourile celor ale lui Gandhi, ale lui Martin Luther King sau ale Maicii Tereza, cu toate acestea, numele său poate sta oricând alături de aceste mari personalităţi şi modele.”
blog.punctul.com

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s