Info Creştin – 11-12 septembrie 2008

confesional@ estivală 2008 (iunie-august 2008)
Pe site-ul de informaţii şi cultură evanghelică Confesionala a fost afişat numărul estival al revistei electronice cu informaţii şi comentarii din şi pentru spaţiul confesional neo-protestant
Confesionala

Tendinţe spre dezinstituţionalizarea religiei
Nicolae Achimescu: „se observă cu ochiul liber faptul că, în Europa, religia, instituţionalizată odinioară, atât de pregnant prin Biserică, începe să suporte mutaţii. În vreme ce marile Biserici istorice îşi pierd o parte dintre credincioşii practicanţi, la periferiile lor se regrupează adepţi ai unei religiozităţi extraecleziale; e vorba de curente, mişcări, grupări, cercuri religioase, slab organizate şi manifestând orientări mai degrabă personale, contribuind cu toate laolaltă, într-un fel sau altul, la dezinstituţionalizarea Bisericii şi celorlalte instituţii sociale.”
Ziarul Lumina

Credeţi în Dumnezeu?
Mircea Mihăieş: “Nu poţi aduce individul pe calea credinţei când exemplul pe care-l dai ceas de ceas trimite mai degrabă la intoleranţă şi dorinţă de control asupra valorilor lumeşti. Ce treabă are, chiar îna ceste zile, Comitetul Central al Bisericii Ortodoxe Române, numit Sinod, de a se izmeni la ideea că papa Benedict ar trebui sau nu să viziteze România? Numai un duşman al ţării poate gândi privitor la vizita unui şef de stat atât de influent în termeni de-un asemnea tembelism. Evident că la mijloc e vorba de gelozii, de spaime, de calcule meschine. Din acest punct de vedere, Teoctist a fost un politician mult mai înzestrat decât urmaşii săi. El a înţeles ce se poate obţine dintr-o vizită papală în care stigmatul necredinţei comuniste încă făcea ravagii.” (România literară, Nr. 36, 12 septembrie 2008 )

I.I.R.
Teodor Baconsky: “Printre numeroasele veşti proaste, ambalate suburban, şi rarele veşti bune, trecute cu vederea ca neinteresante, am de gînd să salut, aici, o noutate pur şi simplu semnificativă: fondarea, sub egida Academiei Române, a primului Institut de Istorie a Religiilor din ţara noastră. […] Pe scurt, istoria (românească) a religiilor are deja un sediu, un buget, o jumătate de organigramă, un colegiu director şi planuri de ratrapaj ştiinţific menite să integreze eforturile locale în reţeaua internaţională. Nu e puţin, după aproape 20 de ani de improvizaţii menite să măsoare, dacă mai era cazul, grandoarea spontană a nevredniciilor autohtone.” (Dilema veche, Nr. 239, 11-17 septembrie 2008 )

Arhitectură pentru caritate
Augustin Ioan: “Pentru aproape două decenii, arhitectura aflată în proximitatea religiei a însemnat în primul rînd biserici şi temple noi. O sete de spaţiu sacru – justificată de seceta atee – a dus la construirea cîtorva mii de noi lăcaşuri de cult, de toate denominaţiile. Predomină, evident, cele ortodoxe, dar explozia este, paote, şi mai impresionantă atunci cînd privim (aşa cum am avut recent şansa, documentîndu-mă pentru un text despre temă) în ograda neoprotestantă. […] A apărut, recent, o nouă dimensiune a acestei proximităţi cu religia. Este vorba despre programele sociale. Nu mă voi ocupa aici deloc de cele care, pentru neoprotestanţi, bunăoarăm, reprezintă una dintre articulaţiile interioare ale credinţei lor. Voi spune doar că dimensiunea caritativă a început să îmbobocească şi în ograda ortodoxă şi ea începe să aibă implicaţii arhitecturale.” (Dilema veche, Nr. 239, 11-17 septembrie 2008 )

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Info Creştin – 11-12 septembrie 2008

  1. Pentru articolele din Dilema Veche se poate da linkul la varianta online. Cel al lui Augustin Ioan este: http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=239&cmd=articol&id=9076

  2. Alin Cristea zice:

    De obicei ultimul număr nu este afişat online vineri sau sîmbătă, cînd dau citat din Dilema veche. Dar o să verific înainte de postarea Info.

    Şi România literară postează revista online, dar nu ultimul număr, aşadar acesta e acelaşi motiv pentru care nu indic linkul.

    Zilele trecute mi-a spus cineva că Idei în dialog ar fi afişat numerele pînă în vară, o să verific cînd o să am timp. Idei în dialog are articole consistente cu tematică religioasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s