Info Creştin – 20 iulie 2008

Începuturile ortodoxiei româneşti în America
Augustin Păunoiu: „Primul român a cărui prezenţă este semnalată documentar pe tărâm american a fost un preot: transilvăneanul Samuilă Damian care, pe la 1750, pornise într-o călătorie în jurul lumii. În America, părintele Damian l-a cunoscut pe Benjamin Franklin, de la care a învăţat folosirea electricităţii. La 150 de ani distanţă de părintele Damian, este menţionată existenţa primei parohii ortodoxe româneşti din SUA, în 1904, Cleveland, Ohio, preot slujitor fiind Moise Balea.”
Ziarul Lumina

Religie şi secularizare
Dănuţ Mănăstireanu: “Declinul prezent în religia organizată nu se datorează doar ostilităţii ideilor secular ale iluminismului, ci şi ‘secularizării interioare’ din sînul Bisericii. Astfel, după cum am arătat deja, pe de o parte creştinismul instituţionalizat şi-a pierdut capacitatea de a influenţa cultura, iar pe de altă parte cultura este secularizată în mod progresiv. Mai mult decît atît, Biserica în ansamblul ei pare să fie nu numai lipsită de convingere, ci şi incapabilă de a confrunta absenţa raportării la dimensiuna religioasă a existenţei, nu doar în societate în mod general, ci chiar şi în învăţătura dată propriilor membri. Aşa cum a observat Berger, în mod absolut corect, ‘teoria secularizării a fost justificată de rezultatele strategiilor de acomodare adoptate de instituţiile religioase… În realitare, comunităţile religioase au supravieţuit şi chiar au înflorit tocmai în măsura în care n-au încercat să se acomodeze cerinţelor nelegitime ale lumii secularizate. Pe scurt, este evident că experimentele cu religia secularizată au eşuat în cea mai mare parte.. (Berger, ‘Desecularization’, 4).” (Verso, Nr. 10-41, 1-31 iulie 2008 )

Teologie şi ştiinţă
Gheorghe M. Covaci: “Evoluţia raportului teologie-ştiinţă a urmat evoluţiei istoriei raţiunii umane şi a filosofiei în acelaşi timp: de la conflict la deschidere reciprocă şi dialog, de la antagonism la convergenţă, de la intoleranţă reciprocă, la respect şi chiar colaborare pe baza unor principii actuale clar stabilite, între care un loc de prim rang îl ocupă şi-l va ocupa, pentru un timp nedefinit, autonomia. Teologia şi ştiinţa aparţin sferei cunoaşterii unitare, nu se exclud una pe alta, ci sunt complementare în procesul cunoaşterii lumii şi a vieţii, având în acelaşi timp o finalitate comună: ajungerea la esenţa cunoaşterii, la descoperirea adevărurilor date omului de Dumnezeu, Creatorul. De acest lucru a început să ia seama şi ştiinţa modernă.” (Verso, Nr. 10-41, 1-31 iulie 2008 )

Creatorul Premiului Templeton a murit
Sir John Templeton, binecunoscut filantrop, a murit de pneumonie într-un spitalul din Bahamas, la 96 de ani. El a fondat în 1972 Fundaţia Templeton, cu sediul în Pennsylvania, care sprijină cercetarea şi descoperirile privitoare la realităţile spirituale. Premiul Templeton se acordă persoanelor în viaţă care se consideră că au avut o contribuţie de excepţie la afirmarea dimensiunii spirituale a vieţii, prin reflecţie, descoperiri sau lucrări practice. Valoarea monetară a premiului a depăşit mereu pe cea a Premiilor Nobel, acesta fiind modul lui Templeton de a sublinia convingerea sa că progresul în domeniul spiritual nu este mai puţin important decât cel în alte domenii ale cunoaşterii umane. Prima persoană care a primit Premiul Templeton a fost Maica Tereza de Calcutta, în 1973.
Catholica

BWA Annual Gathering
Baptists are joining together for discussion, decision-making, networking, fellowship, and worship at the Annual Gathering of the Baptist World Alliance in Prague, Czech Republic, July 20-25. The Gathering includes meetings of the General Council, forums, a training seminar, and meetings of divisions, departments, and regional fellowships.
Baptist World Alliance

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s