Info Creştin – 18 iulie 2008

O ambiguitate fermă
Radu Carp: “Prin soluţia adoptată, Sfântul Sinod a rezolvat o problemă imediată, punctele de vedere pro şi contra ÎPS Nicolae riscând să se radicalizeze în spaţiul public dacă s-ar fi luat orice altă soluţie. Cele două tabere nu au renunţat, ci doar au suspendat pe moment rigoarea judecăţilor. O soluţie de moment, riscantă pentru continuarea dialogului ecumenic. Oare Bisericile creştine care sunt angajate într-un dialog ecumenic cu BOR şi care îşi respectă cu mai multă rigoare propriile canoane vor mai fi dispuse să continue acest dialog de pe poziţii de egalitate? O întrebare care este efectul indirect al episodului situat între consumarea gestului celor doi ierarhi şi decizia Sfântului Sinod al BOR şi la care pe moment nu se poate da un răspuns optimist.” (22, Nr. 29 (958), 15-21 iulie 2008 )

Dinamica creştinismului
Marius Vasileanu: “Evident, abordarea orizontală, asocierea confesională n-o pot lua înaintea verticalei, a intensităţii, a comuniunii reale (şi nu forţate, cum s-a petrecut la Timişoara). Dar partea plină a paharului ne arată că gestul (gafa) mitropolitului Corneanu poate deveni o şansă, un kairos. Poate că un viitor sinod panortodox se va poziţiona cândva faţă de relaţiile interconfesionale cu inteligenţă duhovnicească, cu generozitatea pe care numai spiritualitatea cristică integrală o poate produce. Dinamica creştinismului este o realitate de ordin spiritual la care merită să medităm.”
România liberă

Ortodoxia românească: deficitul comunicării şi inflaţia retorică
Mihail Neamţu: “Dacă ar fi fost judecat după litera canoanelor, IPS Corneanu se putea alege cel puţin cu o admonestare fermă. N-a fost să fie. Cu excepţia IPS Bartolomeu Anania, Sinodul a văzut altfel acest autogol notoriu al episcopului timişorean. După cum ne-au obişnuit şi în cazul discuţiei despre Biserică şi Securitate, ierarhii au tăcut. Elementele de pragmatică a comunicării au rămas cantonate la nivelul precar. Imobilitate rece de-o parte iar, la celălalt pol, frământare febrilă potenţată de mediul atât de dinamic al Internetului. Un număr pletoric de bloguri au tras semnale de alarmă, în timp ce situl Patriarhiei române a preferat să ignore semnele de întrebare.”
grupareaaproape.wordpress.com

Papa denunţă falşii idoli ai societăţii consumiste
Papa Benedict al XVI-lea a denunţat joi „falşii idoli” ai societăţii consumiste, în faţa a 150.000 de tineri catolici adunaţi la Sydney pentru Zilele mondiale ale tineretului.
HotNews

McCain Not Inciting Passions of Evangelicals
In the ongoing AP-Yahoo News Poll, only 10 percent of white evangelical Christians say they are excited by this election, compared with 20 percent of Americans overall. A third of these evangelicals said they were interested in the election, but half said they were frustrated by it.
The Christian Post

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s