Info Creştin – 6 iulie 2008

Lidia Stăniloae: “Doresc tuturor copiilor să fie iubiţi de părinţii lor, aşa cum am fost iubită eu“
“Există personalităţi de excepţie, pe care Dumnezeu le-a înzestrat cu inteligenţă neobişnuită, cu un caracter integru şi nedispus să facă concesii, cu capacitatea de a înţelege lumea cu toate părţile ei bune sau mai puţin bune, la reala lor valoare, lumea unde aria de semnificaţii a fiecărui gest reflectă consecvenţa cu care ei se manifestează în fiecare clipă a vieţii. Aş spune că părinţii mei au fost asemenea personalităţi de excepţie. Pentru ei, fermitatea concepţiilor de viaţă, consecvenţa cu care aplicau aceste concepţii erau însăşi natura lor, care nu se putea separa de integralitatea personală.”
Ziarul Lumina

Baruch Spinoza şi rădăcinile teologiei politice moderne (I)
Mihail Neamţu: “Teologia politică are câteva teme predilecte de reflecţie: cum anume poate fi separat domeniul revendicărilor publice de acţiunea normativă a statului secular? Care este originea autorităţii politice şi cum anume trebuie orchestrat oficiul puterii? Dacă poporul învesteşte guvernanţii, cum anume paote fi garantată sacralitatea unor legi ‘omeneşti, prea omeneşti’? Este oare revelaţia diină cutuma locului (law of the land) sau mai degrabă raţiunea umană cea care oferă legitimitate ideii de nomos? Există cumva o lege universală a firii pe care omul este chemat să o respecte, indiferent de consecinţe? Ce epistemologie presupune, în fond, noţiunea de dreptate? Ce tip de cultură poate asigura eficienţa sau chiar prosperitatea practicilor juridice impuse de statul de drept?” (Idei în dialog, Nr. 7 (46), iulie 2008 )

Să-l hrănim în Pritaneu?
Valentin Cioveie: “Canonul Ortodoxiei este o lucrare unică în acest moment în întreg spaţiu ortodox. El reprezintă continuarea prin completare a proiectului lui ioan Mihălcescu, Tezaurul Ortodoxiei (1904), şi al celui al profesorului Karmiris, Monumentele dogmatice şi simbolice ale Bisericii Catholice Ortodoxe (1951-1953), ultimul reprezentând în prezent lucrarea de referinţă de acest tip. Deşi din punctul de vedere al întinderii şi arhitectonicii proiectul părintelui-diacon Ică jr. Este superior Monumentelor lui Karmiris, el nu-i va putea lua locul pentru că acest Canon al Ortodoxiei nu conţine textele în limbile originare (greacă sau latină) şi, fireşte, în cazul în care s-ar găsi un amator cu motivaţie puternică pentru a traduce colecţia uriaşă de texte, el va da înapoi din punct de vedere profesional: nu poţi traduce un text esenţial după o traducere! Canonul va rămâne o lucrare de referinţă pentru români.” (Idei în dialog, Nr. 7 (46), iulie 2008 )

Agonia culturii europene?
Tereza-Brînduşa Palade: “De ce a ajuns revelaţia bunătăţii divine să fie respinsă brutal printr-o cultură lipsită de Dumnezeu de către unica civilizaţie creştină? Şi de ce speranţa culturii creştine europene pare să cedeze acum locul unei angoase infinite? Pentru a răspunde acestor întrebări, Giuseppe Maria Zanghí [Notte della cultura europea] explorează mai întîi istoria întîlnirii culturii europene cu Evanghelia, în dimensiunea raţională a acestei întîlniri. […] Cartea lui Giuseppe Maria Zanghí, inspirată de spiritualitatea Chiarei Lubich şi de teologia mistică a ‘negaţiei’ şi a nopţii întunecate a Sfîntului Ioan al Crucii, conduce analiza culturii europene contemporane la concluzii neaşteptate: forţa luminii poate străluci chiar şi în agonia şi în tenebrele unei culturi creştine.” (Idei în dialog, Nr. 7 (46), iulie 2008 )

Jesse Helms Remembered as Champion of Conservative Values
Former Sen. Jesse Helms, known as an iconic U.S. conservative, died Friday at age 86.
In a statement, President George W. Bush described Helms as „a stalwart defender of limited government and free enterprise, a fearless defender of a culture of life, and an unwavering champion of those struggling for liberty.” During his 30 years in the Senate, Helms authored several amendments that took a strong stance against Communism, abortion and homosexuality, among other conservative issues.
The Christian Post

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s