Info Creştin – 4 iulie 2008

Cazul «episcopilor apostaţi» va marca evoluţia BOR pe termen lung
Dumitru Manolache: „Marţea viitoare, Sfântul Sinod va lua o hotărâre crucială pentru viitorul Bisericii Ortodoxe Române: caterisirea sau nu, pentru apostazie, a Mitropolitului Nicolae Corneanu, care s-a împărtăşit din acelaşi potir cu catolicii, şi Sofronie Drincec, Episcopul Oradei, care a sfinţit agheasma cu un episcop greco-catolic. Cele două cazuri au stârnit o adevărată furtună în ţară, şi chiar în afara ei. Informaţii de ultimă oră acreditează ipoteza că actul Mitropolitului Corneanu a fost premeditat şi gestionat din umbră de forţe care doresc deteriorarea unităţii BOR. Primul vizat însă este Patriarhul Daniel. Indiferent care va fi hotărârea Sinodului, vor fi nemulţumiri care vor afecta, mai grav sau mai puţin grav, rolul Bisericii şi al ierarhilor săi în relaţiile cu celelalte biserici şi cu propriii enoriaşi.”
Gardianul

Cine se teme de Patriarhul Daniel?
Andrei Pleşu: “Am şi eu o mulţime de îngrijorări cu privire la viaţa Bisericii noastre. M-aş fi aşteptat la dezbateri mai vii în legătură cu preoţii care şi-au făcut afişe electorale pozîndu-se cu icoana pe burtă, m-aş fi aşteptat la o atitudine mai nobilă şi mai smerită în spinoasa chestiune a colaborării cu Securitatea, la un alt mod de asumare a tragediei ateismului demolator, la un discurs mai inteligent şi mai creştinesc cu privire la ecumenism. Dar la noi se confundă, în mod ‘tradiţional’, fineşea dogmei cu jurisprudenţa, ascultarea cu disciplina militară, solidaritatea în Duh cu patriotismul de duzină. Dacă amri trăitori ai Ortodoxiei ajung să sugereze că Toma d’Aquino şi Pascal sînt manifestări ale demonului, nu mă mai miră cît de repede se poate alcătui un front de iritare ţîfnoasă împotriva unui patriarh ca Preafericitul Daniel.” (Dilema veche, Nr. 229, 3-9 iulie 2008 )

Politică şi religie
Sever Voinescu: “Sigur că accesul la mîntuire e asigurat oricărui credincios în mod egal, fie că e socialist, fie că e conservator. Dar biserica are, la rîndul ei, opţiuni asumate în ceea ce priveşte întrebările cetăţii. Poate fi ea, aşadar, echidistantă cînd două formaţiuni politice / doctrine dezbat ceva şi una dintre acestea susţine o poziţie contrară? Iar întrebările care răsar spontan în prelungirea reflecţiei asupra raportului dintre politică şi religie nu se opresc aici.” (Dilema veche, Nr. 229, 3-9 iulie 2008 )

Basilica media
Teodor Bakonsky: “Patriarhul Daniel a creat trustul de presă al BOR, care include publicaţii, Trinitas FM, o televiziune şi recent fondata agenţie de ştiri ‘Basilica’. Pomenita evoluţie îi intrigă pe fundamentalişti. Ea a fost sesizată şi de cîteva ziare din Franţa, atente la ‘riscul’ ca BOR să nud evină “excesiv de influentă’ pe scena unui stat membru al UE (avem deja cazul Greciei). Fanaticii stagnării şi cei ai progresismului secular îşi manifestă laolaltă perplexitatea faţă de instalarea BOR în modernitate. Dar întrebarea de fond rămîne: asistăm la o evoluţie pozitivă sau la und erapaj capabil să altereze ‘puritatea’ dreptei credinţe?” (Dilema veche, Nr. 229, 3-9 iulie 2008 )

Gesturi de unitate
Cornel Cadar: “A devenit de acum o tradiţie sosirea la Vatican a unei delegaţii a Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol, în solemnitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în timp ce o delegaţie a Sfântului Scaun participă la celebrările care se desfăşoară la Istanbul la 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Andrei. În seara zilei de 28 iunie, Benedict al XVI-lea şi Bartolomeu I s-au rugat la mormântul apostolului Pavel, care se află sub altarul principal din bazilica „Sfântul Pavel din afara Zidurilor“ şi împreună au deschis Anul Sfântului Pavel.”
Ziarul Lumina

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Info Creştin – 4 iulie 2008

  1. pct zice:

    La adresa de mai jos gasiti partea a doua dintr-un articol de-a lui Cristian Badilita in care revizuieste „ereziile” catolice din perspectiva unui istoric crestin ortodox. In articolul de fata despre Imaculata Conceptie, Infailibilitatea Papei si Purgatoriu.


    „Ereziile” catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (2): Imaculata conceptiune, Infailibitatea Papei, Purgatoriul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s