Info Creştin – 1 iulie 2008

Avertismentul duhovnicului
Într-un interviu în exclusivitate – disponibil integral la http://www.ziua.ro – părintele Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, supranumit „Duhovnicul Neamului”, avertizează asupra riscurilor de sciziune a Bisericii dreptcrediciosilor în cazul în care Mitropolitul apostatic nu va fi caterisit.
Ziua

Avem nevoie de un învăţământ confesional?
Constantin Cucoş: „Cu ce ar veni în plus învăţământul confesional faţă de cel public? În primul rând, cu o spiritualizare/confesionalizare a unei părţi din curriculum (să zicem, cel la decizia şcolii, în proporţie până la 30% din total) sau a unor activităţi extra-curriculare şi care ar întări şi mai mult identitatea culturală a unor indivizi sau comunităţi. În al doilea rând, cu o stabilitate instituţională mai puternică – dată fiind autonomia financiară sau de gestiune a resurselor – stabilitate ce generează continuitate şi o anumită marcă educaţională. În al treilea rând, cu o mai atentă asumare a realităţilor umane sau sociale; învăţământul confesional, prin pârghii specifice, poate stimula pe cei aflaţi în dificultate, ajută comunitatea sau substituie intervenţia socială a statului (când se dovedeşte refractar sau neputincios), ridică sau salvează persoanele prin învăţătură. În al patrulea rând, cu un corp profesoral mai atent ales, mai polimorf (laici şi clerici), mai profilat pe valorile confesiunii respective. Şi, nu în ultimul rând, cu un etos creştin disipat cu generozitate la nivelul disciplinelor, proceselor didactice şi al relaţiilor educaţionale.”
Ziarul Lumina

Prima parohie ortodoxă românească din Japonia
Mircea Uţă: „La solicitarea comunităţii româneşti din Japonia şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 23 aprilie – 16 mai 2008, cu ocazia marelui praznic al Învierii Domnului, am efectuat o vizită în Japonia, în vederea acordării asistenţei religioase românilor ortodocşi din această ţară şi pentru a ajuta la constituirea unei parohii ortodoxe române în Japonia.”
Ziarul Lumina

Mitropolitul Kiril de Smolensk critică interpretarea canonică a problemei diasporei de către Constantinopol
Încă din anii 20 ai secolului trecut, au existat mereu probleme ridicate de interpretarea canonului 28 al Sinodului IV Ecumenic, care se referă la hirotonia episcopilor «la barbarii» din regiunea Pontului, a Asiei şi a Traciei. Patriarhia Constantinopolului a ajuns la concluzia că Biserica din Constantinopol este singura care are jurisdicţie bisericească dincolo de frontierele sale teritoriale, şi anume în întreaga lume, deci cu mult dincolo de regiunile menţionate în canonul 28. “Atâta timp cât Biserica noastră era martirizată de persecuţiile puterii atee, nu avea posibilitatea de a iniţia dezbateri pe scară largă privind această chestiune şi nu putea purta un dialog pe acest subiect cu celelalte Biserici. Astăzi, se încearcă prezintarea acestei interpretări ca fiind părerea generală şi consensul tuturor ortodocşilor, deşi nu toate Bisericile sunt de acord cu o astfel de interpretare a canonului 28”, a declarat mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad, Preşedintele Departamentului pentru Relaţiile Externe Bisericeşti (DREB) al Patriarhiei Moscovei.
Basilica

Conservative Anglicans Avoid Split, Launch Fight against Liberalism
Conservative Anglicans launched on Sunday a new global fellowship charged with defending traditional Anglicanism against the “false gospel” of homosexuality being promoted within liberal western member churches of the Anglican Communion.
The Christian Post

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Info Creştin – 1 iulie 2008

  1. pct zice:

    O analiza profesionista si obiectiva facuta de jurnalista Ramona Balutescu asupra acuzelor aduse Mitropolitului Nicolae Corneanu ca s-ar fi impartasit cu ereticii o gasiti la adresa:

    http://www.greco-catolica.org/a386-Cine-sunt-ierarhii-eretici-din-Romania-anului-2008.aspx

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s