Info Creştin – 25 aprilie 2008

Paştele ca masă festivă
Alin Cristea: “Întotdeauna a existat ‘creştinism de consum’, cu amplitudini diferite. De-a lungul secolelor semnificaţia ritualului pascal a fost îngropată sub stratul gros de tradiţii şi gesturi inadecvate profunzimii ritualice. Ipocrizia are mai multe nuanţe, se aşează pe mai multe niveluri, pătrunde mai întîi prin neatenţie şi bună intenţie de a nu jigni sentimentele religioase ale celor de lîngă noi. Iar drama ignoranţei adolescenţilor începe cu inabilitatea părinţilor sau altor tutori de a le transmite valorile ritualice: ‘de ce trebuie luat gîtul mielului?’, ‘de ce a păţit-o Mesia?’, de ce ‘discursul oficial e cel al Luminii?’ ‘Incidentul nefericit de pe Golgota’ nu a fost nicidecum un incident. Deşi plin de tragism, nu a fost o tragedie (precum Căderea), ci punctul focal al istoriei cosmice, lupa hermeneutică sub care existenţa umană şi non-umană dobîndeşte sens.”

Ouă de Paşte
Obiceiul decorării ouălor de Paşte a evoluat în mâinile multor artizani. S-a ajuns până la nivel de adevărată artă, în modalităţi ce au mai păstrat doar forma ovoidă, nu şi oul propriu-zis, cum este cazul celebrelor ouă Fabergé. Tot în Rusia, ca şi în alte ţări creştin-ortodoxe, inclusiv România, se practică pictura pe ouă cu subiecte religioase.
Galeria de artă

Comunicarea publică la Iisus
Ion Cristoiu: „Publicul căruia i se adresează Iisus e alcătuit cu precădere, dacă nu chiar exclusiv, din oameni simpli. E un element definitoriu de care ţine cont Propovăduitorul. Al doilea element constă în noutatea absolută a tezelor sale. Pe parcursul campaniei, Mîntuitorul trebuie să facă înţeleasă o doctrină abstractă unor inteligenţe fără obişnuinţa de a gîndi în termeni generali. Pentru a reuşi, Iisus apelează la o gamă de mijloace excepţionale, care-l fac Părintele Comunicării publice din toate timpurile.”

Rusia persecută bisericile occidentale
Biserica Ortodoxă Rusă a devenit o adevărată biserică de stat, deşi Constituţia asigură libertatea de religie. Mihail Odintsov, adjunct al comisarului pentru drepturile omului din Rusia, recunoaşte că majoritatea plângerilor primite la biroul său au drept subiect situaţia protestanţilor.
Cotidianul

Fostul Episcop ajuns preşedinte de ţară îşi cere iertare
Preşedintele ales al Paraguay, un Episcop catolic suspendat, a cerut iertare Bisericii pentru răul provocat de el prin nerespectarea dreptului canonic. Printr-un decret semnat la 20 ianuarie 2007, de către prefectul Congregaţiei pentru Episcopi, Cardinalul Giovanni Battista Re, Lugo a fost suspendat „a divinis” pentru că s-a înscris la alegerile prezidenţiale. În baza acestei decizii, Lugo rămâne considerat cleric, dar nu îşi poate exercita ministerul.
Catholica

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s